Friday, 31 May 2013

PELARASAN / PEMULANGAN MENGIKUT SPK BILANGAN 8 TAHUN 2012




Assalamualaikum. Salam Hormat. Salam Sejahtera.Alhamdulillah... tercapai hajat sy nk update blog.. hehe.. ni pn kali pertama update blog pasal keje kt laman ni. Untuk pengetahuan, sebelum ni post berkaitan kerja sy de update kt laman blog lame.. nk tgk ke? Usya kt sini ye..

Untuk pembaca yang yg kali pertama bace blog sy ni, mmg sy kat sni menggunakan bahasa rojak @ bahasa pasar @ bahasa sms.. bukan pe, sy nk menulis ikut tatabahasa yg betul ni memerlukan masa. Yela, salah skit je kene betulkan bnyk perkara plak. Lepas tu, sy nk bagi pembace sy ni santai dan tak nk la menampakkan ‘skema’ sangat sy ni.. hahaha.. ok kn??

Untuk pos kali ni, sy akan bg skit panduan la mengenai Prosedur Tuntutan Pelarasan / Pemulangan bantuan PCG Mengikut SPK Bilangan 8 Tahun 2012.

Yang kt bawah ni plak dokumen yg diperlukan utk tujuan pemulangan. Usya la yg mane anda gune..
Seperti yang semua sedia maklum, selepas wujudnya SPK Bil. 8 Tahun 2012, segala pelarasan perlu mengikut enrolmen murid pada 1 Jun tahun semasa. Ok??

Untuk pengetahuan anda, semasa artikel ini saya tulis, tiada lagi ralat yg dikeluarkan mengenai SPK 8/12 nih. Kalau sy tersilap.. mohon ampun ye..Sebelum itu, bagi sesiapa yang tak pernah tgk lagi SPK 8/12 nih, boleh download di sini untuk dapatkan maklumat tersebut ye.

Berbalik kepada SPK 8/12 tadi, Rujuk Bab C Prosedur Tuntutan Pelarasan di muka surat 50. Seperti apa yang saya maklumkan, pelarasan perlu mengikut enrolmen murid pada 1 Jun tahun semasa. Rujuk muka surat 51, perkara No 2 iaitu “Pelarasan peruntukan tahun semasa hendaklah dibuat berdasarkan perbezaan murid pada 1 Oktober tahun sebelum (tuntutan awal) dengan enrolmen murid pada 1 Jun tahun semasa.”Ok , dah jelas kan?

Untuk itu, pihak sekolah wajib mengisi borang seperti yang berikut :

Borang Tuntutan Bantuan Persekolahan Rendah – TBP/R untuk sekolah rendah

Borang Tuntutan Bantuan Persekolahan Menengah – TBP/M untuk sekolah menengah (untuk borang TBP/M ni xde la design dlm excel.. klu ade sape yg de wat design ni leh la share ye)

Rujuk Bab G untuk mengetahui borang – borang tersebut.


Seperti biasa, borang ini akan dihantar ke JPN melalui PPD masing – masing.Dalam blog ni, sy akan kongsikan borang tersebut la. Sebenarnya, borang ni hasil ciptaan sahabat saya merangkap guru @ sifu @ taikoo sy dlm bidang pengurusan kewangan iaitu ENCIK AHMAD FAIZAL BIN MUHD ZAHARI. Klu yg nk add FB beliau, boleh klik di sini. Bnyak ilmu dan pengalaman beliau dalam bidang kewangan ni. Sy ni just pembantu je.. hehe..


Dokumen yang perlu ada semasa membuat tuntutan pelarasan ialah (klik utk download):

1. Surat iringan (buat sendiri daaa)

2. Senarai semak (biasa dibekalkan oleh PPD utk kemudahan sek)

3. Borang Pengisytiharan Baki Bawa ke Hadapan

4. Borang Pengiraan Peruntukan Tahun Semasa (Yg ni, korang kene 'save as' dlu baru leh guna borang nye)

5. Data Enrolmen Murid (Sertakan Enrolmen 1 Jun, klu checklist PPD mintak 1 Oktober tahun lepas, sila masukkan sekali yee)

6. Borang TPB/R untuk sek rendah dan Borang TBP/M untuk sek menengah

7. Penyata Tuntutan Awal (daripada Pihak JPN jika ada)

8. Penyata Akaun Bank Kerajaan



Ok.. borang2 tu korang leh la isi mcm biase..

Cuma untuk yg pengiraan layak tu je susah skit.. tp ikut je.. hee..klu x paham leh tanye...


1. Borang Pemulangan Terlebih Tuntut

2. Borang Lebihan / Tambahan


Ok,, tujuan sy share ni pn bukan nk tunjuk pandai ke megah diri ke.. tp sekadar membantu mane yg boleh.. ingt.. ‘mati anak adam itu terputus semua hubungan kecuali tiga perkara.. iaitu anak yg soleh.. sedekah jariah.. dan ilmu yg mendatangkan manfaat kpd org lain’

Betul x.. lgpun borang pe semua tu sy share kan je drpd ape yg sy dpt drpd siffuuu sy tu.. hee...Ok.. klu de salah dan silap dalam penulisan sy ni berhubung dgn prosedur ataupun tidak mengikut tatacara kewangan, korang leh la bgtau.. ok..

Klu anda rase entri ni berguna kpd anda dan rakan, boleh la tlng sharekn kt facebook atau twitter korang.. kt mane2 la.. knn.. then leh la follow blog nih..klu ada sape2 yg ada nk share entri.. leh bg kt sy.. nnti sy share kn..

Jumpe lagi next entri yee....


-ashrafmislan-

1 comment:

  1. asalamualaikum

    ade tak borang TBP/M yang spk bil.8 tahun 2012 punya?

    boleh email pada saya?
    cikkaishi@gmail.com

    terima kasih

    ReplyDelete